Šrucha

Šrucha obecná, Kuří noha, portulák, Portulaca oleracea, Portulak, Burtzel

Lodyha větevnatá, rozprostřená. Listy skoro vstřícné, podlouhle opakvejčité, dužnaté. Květy po 1-5 v svazečkách konečných a vidlových, žluté. Bylina jednoletá 15-30cm. Kvete od července do září. Roste na vzdělávané a pusté půdě, pořídku zdomácnělá.

  • Šrucha jest chuti trochu slané, jídá se jako salát též v polévkách.
  • Za starých časů se k jídlu odporučoval salát, vařená šrucha nebo i šťáva z čerstvé rostliny proti pálení žáhy, palčivosti moče, horkým nemocem ledvin a měchýře, proti chrlení krve, úplavici červené, krvotoku, zlaté žíle, kapačce a hlistům.
  • Roztlučená nať smíšená s ječnou moukou přikládá se na zanícené oči, na čelo proti hlavy bolení a nepokojnému spaní. Stejný účinek má prý i šťáva z listů vymačkaná, do očí vkapaná neb na čelo natřená, čímž prý i krvácení nosu se zastaví.
  • Šrucha s růžovým medem smíšená přikládala se na prsy naběhlé po porodu a na nohy dnavé.
  • Nať a semena jindá se potřebovala též proti kurdějům.
Bylinkové kapky Vironal