Kopr

Kopr zahradnický, koprek, Anethum graveolens, Dill

  • Lodyha jemně rýhovaná, jak listy lysá a sivě ojíněná. Listy 2 až vícekrát peřenosečné, úkrojků čárkovito-šídlovitých; hoření pošvy krátké, trochu ouškaté, s čepelí řádně vyvinutou. Obal a obalíčky žádné. Plátky žluté. Zápach zvláštní, zakyslý. Bylina jednoletá 0,3-1m. Kvete v červenci a srpnu. Pěstuje se a zdivočuje.
  • Semena a květy svářejí se vodou neb vínem, které se pije proti větrům a hrýzení břicha, běhavce a nucení na stolici, krkáni neb říhání od žaludku.
  • Také prý žene na moč a prospívá, když při kojení ubývá mléka.
  • Nať s dřevěným olejem svařená přikládá se teplá na opuchliny a naběhliny neb nádory.
  • V starých herbářích se odporučuje kopr zevně na štětky neb fíky a vředy příjičné, což však nepomůže, a každý příjicí v jakémkoli způsobu stižený učiní nejlépe, když se ihned, jakmile něco spozoruje, lékaři svěří.
  • V kuchyních se potřebuje kopr zvláště k omáčkám a k nakládání okurek. Semeno se seje z jara do záhonu neb mezi zeleninu a nepotřebuje zvláštního opatrování.
Bylinkové kapky Vironal