Kotvice

Kotvice vzplývavá, kotvice, vodní ořech, Trapa natans, Wassernuss

Listy v rozetce na konci dlouhočlenného, potopeného oddenku, vzplývající, kosníkovité, zpředu nestejně chobotnato-zubaté, vezpod na žílách huňaté; řapíky nad prostředkem břichatě nadmuté, posléz duté. Květy úžlabní, krátkostopečné. Plátky bílé. Plody namnoze čtyrrohé. Bylina mnoholetá. Kvete v červnu a červenci. Roste v mělkých vodách, tůních a rybnících.

  • Jádra veliká, obzvláště suchá, obsahují mnoho škrobu a oleje, chuti jsou zasládlé, kaštanům podobné a jedí se bud syrová, vařená nebo pečená.
  • S bílým vínem vařená odporučovala se proti kamenu a uštknutí od hada.
  • Listy kotvice přikládají na otoky a napuchliny k umírnění bolesti, s medovou vodou vařená odporučují se ke kloktání proti rozličným vředům dásní, v ústech a krku.
  • Jádra zamletá slouží k pečení chleba.
  • V některých krajinách, kde kotvice hojně roste, krmí se plody vepřový dobytek.
Bylinkové kapky Vironal