Pšenice

Pšenice obecná, Triticum vulgare, Weizen

Klas 4 stranný. Klásek ponejvíce 4 květý. Plévy chruplavkovité, vejčité, utaté, s zoubkovitým hrotem. Bylina jednoletá neb ozimá. Kvete v červnu. Seje se.

  • Z pšenice připravená škrobovitá mouka, v lékárnách pod jménem „Amylum tritici pulverisatum” přidává se oby čejně ke klystérům, 1-2 kávové lžičky v 0,5-1 koflíku vařící vody, neb s jiným slizovitým, bolest utišujícím odvarem, proti běhavkám, vysilujícím průjmům, úplavicím a zvláště s nimi spojeným nepříjemným nucením na stolici.
  • Také slouží k zasejpání.
  • Vně velmi zřídka se užívá, nanejvýš jako přísada k jiným lékům proti nemocem prsním.
  • Pšenice seje se již od nejdávnějších časů a poskytuje, jak vůbec známo, nejbělejší mouku k rozličnému pečivu; dělá se z ní též škrob; na slad obrácená slouží na pivo a kořalku.
  • Z nezralých zrn připravují někde polévky velmi chutné.
  • Slámu potřebují nejen v hospodářství, ale i v řemesle na slaměné klobouky a jiné věci.
Bylinkové kapky Vironal