Šalvěj

Šalvěj lékařská, šalvěj obecná, Salvia officinalis. Salbei

Lodyha dole dřevnatá, křovitá; větévky a mladé listy šedoplstnaté. Listy podlouhlé, drobně vroubkované. Hoření pysk kalicha 3-zubý. Kratší rameno spojidla nerozšířené s malým pytlíčkem. Koruny fialové. Keř 30-60cm. Kvete v červnu a červenci. V zahradách pěstovaná, zřídka zdivočelá.

  • List má vůni silnou, pronikavou, chuť zahořklou, trpkou, obsahuje silici a tříslovinu a opotřebuje se zvláště proti velkým, tělo vysilujícím potům, které při mořivých zimnicích neb po těžkých nemocech povstávají, též proti bělotoku.
  • Mnohem více však se upotřebuje nálevu co kloktadla proti kurdějím dásní, žábrám, moučníku, rozličným vředům ústním, ochablému típku, naduření a zánětu mándlí atd.
  • K nálevu se béře 10gr listů na 200ml vody nebo červeného vína.
  • V lékárně lze dostati též extrakt, vodu a olej šalvějový.
  • Sbírá se koncem května a v červnu.
  • List potřebuje se též v kuchyních, za příchuť k jídlům.
Bylinkové kapky Vironal