Ječmen

Ječmen obecný, ječmen, jačmen, ječmen čtyřřadý, čtverořadý, čtverák, jarec, Hordeum vulgare, Gerste).

Květy všecky přisedlé, obojaké, dlouze osinaté, v klase 4-6 řadém. Bylina jednoletá. Kvete v červnu. Seje se.

  • Odvar z roztlučených zrn ječmenových podává se co chladicí a posilňující nápoj při nemocech zánětných a horečkách a sice 70gr na 800ml vody.
  • Odvar sladu podává se při zástvě neb záhati ústrojů břišních, křtících, kurdějích, počasných vyrážkách kožních, hektických (úbytných) zimnicích a zevně ke koupeli, ku které se přidává odvaru 3.3-5.6 kg.
  • Ječmene je více druhů na př. ječmen veliký dvouřadý, rýžový, dvouřadý nahý, čtyřřádkový, čtyřřádkový nahý, šestiřádkový neb zimní, himalájský, jeruzalémský a j. U nás se pěstuje nejvíce ječmen velký dvouřádkový.
  • Ječná mouka se užívá buď pouhá, nebo smíšená k pečivu; ze zrní ječmena dělají se kroupy, krupky, perličky, krupice, slad k vaření piva a tluč pro dobytek.
  • Sláma je zdravou pící pro dobytek a v krajinách, kde málo luk jest, nahražuje seno.
Bylinkové kapky Vironal