Ostropestřec obecný, ostropestr, ostropes, ostropec, podstřel, Silybum marianum, carduus marianus, Frauendistel, Mariendistel
![](http://cesky-herbar.cz/wp-content/uploads/2021/02/Ostropestrec-700x522.jpg)
Listy veliké, lesklé, lysé, bílé, žilnaté, po kraji silně trnité, dolení podlouhlé, chobotnaté, prostřední objímavé, protisečné. Úbory veliké. Bylina dvouletá 1-1,5m. Kvete v červenci a srpnu. Roste místy v libosadech a na rumištích zdivočelý.
- Kořen a nať jsou velmi hořké. Odvar kořene se dříve odporučoval k pití proti zácpě jater, vodnatelnosti, žloutenicí, proti zástavě čmýry a moče, písku a kamenu ledvinnému, kyčelním bolestem.
- Kořen se radil vařený jisti matkám a kojným, když jim mléka ubývalo.
- Prášek z listu a semene chválil se proti píchání neb klání v bocích.
- Ocet s kořenem vařený v ústech držán sloužil proti bolení zubů.
- Mladé listy dolení (kořenové), trnitého okraje zbavené, tu a onde místo salátu jedí, chutnají skoro jako artyčok.
![](http://cesky-herbar.cz/wp-content/uploads/2021/02/Ostropestrec-2-700x467.jpg)