Krušina

Krušina obecná, krušina, Frangula alnus, Rhamnus frangula, Faulbaum

Větve beztrné. Pupeny bez šupin. Listy zřetelněji střídavé, lepké, eliptičné neb opak vejčité, nejcelejší, toliko slabě vykrajované, po každé straně s osmi a více rovnoběžnými žebry postranními. Kališní úšty přímé. Plátky bílé. Plod červený, pak černý. Keř 1,5-3m. Kvete v květnu a červnu. Roste ve vlhkých lesích a křovištích.

  • Kůra čerstvá způsobuje vrhnutí a průjem, pročež se upotřebuje usušené a uschované teprvé po druhém roce, když byla prudkosti své pozbyla;pak účinkuje tak dobře jako rhebarbora a sice v odvaru po 1 až 10gr několikrát za den užívána zvláště při zlaté žíle, nemocech jater a sleziny, stálé zácpě, vodnatelnosti a j.
  • Plody také počišťují a bývají od lidu k tomu cíli též jídány.
  • Pro lékárnu sbírá se kůra s lýkem v březnu.
  • Lýkem natírají na venkově též kůži při svrabu.
  • Z plodů připravuje se zeleň řešetláková
  • Ze dříví se dělají čepy do sudů pivních a nejlepší uhlí na prach střelný.
Bylinkové kapky Vironal