a) Malinník obecný, malina, maliny. Rubus idaeus, Himbeere
Pruty přímé, koncem převislé, ojiněné, s ostenci jehlicovitými. Lístky vejčité, pilovité, vezpod hustě a krátce šedoplstnaté, zřídka přilysé. Listy na prutech zpeřeně 5četné neb také 3četné. Plátky čárkovito-klínovité, přímé, jen zdélí tyčinek. Plod od lůžka celkem se oddělující, červený, kratičce plstnatý. Keř 0,3-l,5m. Kvete v květnu, červnu a červenci. Roste v lesích a mýtinách.
- Z plodů malin připravuje se v lékárnách voda a syrup, které pro chuť a oslazení přidávají se k jiným lékům. Syrup s vodou smíšený poskytuje příjemný a chladicí nápoj, zvláště při nemocech zánětných.
- Zahořklé listy malinnků druhdy se potřebovaly proti běhavkám a krvotokům.
- Maliny se sbírají pro lékárnu v červenci a srpnu.
b) Ostružiník, ostružiny, Rubus plicatus neb fruticosus, Brombeere
Keř každému známý. Roste v lesích, křovištích, plotech, na pahorkách i na rolích. Kvete v červnu a červenci. Plody ostružiny jsou dříve červené, pak černé, lesklé a sladko-nakyslé.
- Nezralé a sušené ostružiny posud se jedí proti úplavici červené a proti přílišné čmýře (menstruaci). Když není ostružin, mohou se k pití uvařiti suché listy a konečky větviček i květy.
- Kořen s vínem vařený neb na prášek utlučený odporučoval se proti kamenu ledvinnému a písku močnímu.
- Víno s listmi a větvičkami vařené slouží za kloktadlo proti všem vředům a nemocem v ústech a krku, jakož i k umývání těla při chrastech a jiných podobných vyrážkách kožních; též se může kůže natírati šťávou z čerstvých listů a větviček vytlačenou.
- Jak z ostružin tak i z malin možno dělati víno, ocet a kořalku.
- V kuchyních zavářejí se plody na povidla k moučným jídlům; ovšem mají maliny pro výbornou chuť a vůni přednost.