Moruše

a) Moruše černá, maruše černá, jahodník, Morus nigra, Schwarzer Maulbeerbaum, Maulbeere
Větve světle červenohnědé. Listy přitlouštlé, na líci velmi drsné, vezpod mrtnaté. Klasy mnohem delší stopky neb skoro přisedlé. Kraj okvětí a blizny srstnaté. Plody šťavnaté, nakyslé a černé. Strom 6-12m vysoký. Kvete v květnu. Pěstuje se.

  • U starých Řeků užívalo se ostré a hořké kůry z kořene co léku počišťujícího a proti tasemnici.
  • Nyní však v lékárně shotovuje se z plodů jedině syrup, který slouží za přísadu jiným lékům, zvláště pak lékům svírajícím, jichž se užívá k vytírání a čištění žaber, vředů a moučníku v ústech.
  • Plody pro lékárnu sbírají se v srpnu.
  • Moruše černá pochází z Asie; v jižní Evropě je zdivočelá; ve střední Evropě se sází pro své chladící a lahodné ovoce k jídlu.

U nás pěstuje se též
b) moruše bílá, morus alba, Weisser Maulbeerbaum
Která je nižší, má listy různotvarné, mnohem menší a měkčí, květ žlutavo-zelený, plody menší, bílé, někdy též červenavé a černavé, též jedlé, avšak mdlé a sliznaté.

  • Listy slouží ke krmení bourců hedbávných; listy moruše černé se ke krmení bourců nehodí, proto že jsou tvrdé.
  • Dříví je žlutavé, dosti tvrdé od truhlářů a soustružníků na útlá díla hledané.
  • U nás je lépe pěstovati jak moruši černou tak i bílou jako keře a nikoliv jako stromy.
  • Lýka ročních výstřelků potřebovati se může k dělání dobrého bílého papíru.
Bylinkové kapky Vironal