Jahodník obecný, jahoda, jahodník pospolitý, Fragaria vesca, Walderdbeere, Erdbeere
Postranní lístky 3četných listů skoro přisedlé. Stopky květní (alespoň postranní) s chlupy přitisklými neb přímo odstálými. Květy obojaké, tyčinky nanejvýš zvýší strboulku semeníků. Kališní úšty na plodu daleko odstálé neb sehuté. Plátky bílé. Jahody červené. Bylina mnoholetá 15cm. Kvete v květnu a červnu. Roste v lesích, mýtinách.
- Jahody jsou lahodné, zdravé, občerstvující a jedí se pouhé, buď s cukrem, vínem nebo mlékem.
- Kořen a list sváří se jako thé proti plynutí břicha; listem se kouří proti bolení zubů od nastuzení pošlém.
- Pro lékárnu sbírají se zralé jahody v červnu a červenci.
- Připravuje se z nich voda, která se dává dětem při zadrženém a obtížném močení, pak k rozličným vodičkám, k umývání a okrášlení obličeje.
- Syrub jahodový dává se do vody k pití pro ochlazení a uhašení žízně, jakož i k jiným nálevům a odvarům pro lepší chuť.
- Kořen v odvaru odporučuje se jako lék mírně svíravý, tonický, na moč pudící a zvláště proti žloutenici účinkující.
- Poptávka v lékárnách je však malá, lékaři více ji nepředpisují a lid si nasbírá pro domácnost sám co potřebuje.
- Z jahod dělají někde syrup, víno, ocet a kořalku.