Jahodník

Jahodník obecný, jahoda, jahodník pospolitý, Fragaria vesca, Walderdbeere, Erdbeere

Postranní lístky 3četných listů skoro přisedlé. Stopky květní (alespoň postranní) s chlupy přitisklými neb přímo odstálými. Květy obojaké, tyčinky nanejvýš zvýší strboulku semeníků. Kališní úšty na plodu daleko odstálé neb sehuté. Plátky bílé. Jahody červené. Bylina mnoholetá 15cm. Kvete v květnu a červnu. Roste v lesích, mýtinách.

  • Jahody jsou lahodné, zdravé, občerstvující a jedí se pouhé, buď s cukrem, vínem nebo mlékem.
  • Kořen a list sváří se jako thé proti plynutí břicha; listem se kouří proti bolení zubů od nastuzení pošlém.
  • Pro lékárnu sbírají se zralé jahody v červnu a červenci.
  • Připravuje se z nich voda, která se dává dětem při zadrženém a obtížném močení, pak k rozličným vodičkám, k umývání a okrášlení obličeje.
  • Syrub jahodový dává se do vody k pití pro ochlazení a uhašení žízně, jakož i k jiným nálevům a odvarům pro lepší chuť.
  • Kořen v odvaru odporučuje se jako lék mírně svíravý, tonický, na moč pudící a zvláště proti žloutenici účinkující.
  • Poptávka v lékárnách je však malá, lékaři více ji nepředpisují a lid si nasbírá pro domácnost sám co potřebuje.
  • Z jahod dělají někde syrup, víno, ocet a kořalku.
Bylinkové kapky Vironal