Cvikla – Řepa

Beta, Runkelrübe, cviká, burák, cukrovka, kvaka. Beta vulgaris, Mangold

Listy vlnovitě vykrajované, dolejší vejčité, přísrdčité, hořejší vejčito-podlouhlé, nejhořejší kopinaté. Klubka v tuhých latovitě sestavených klasech. Bylina jedno neb dvouletá 1/2-1m. Kvete od července do září. Hojně pěstovaná.
Dle barvy kořene a natě rozeznává se cvikla bílá a žlutá, z nichž se dobývá cukr, pak červená (červená řepa), která vařená se nakládá do octa a jí se k masu.

  • Někde pijí šťávu cviklovou k vyléčení žloutenice a květšímu vypuzování moče.
  • Vařená bílá kvaka se surovým česnekem užívá se k umoření hlistů, škrkavek.
  • Šťáva se kape do zevnějšího zvukovodu proti hučení a znění v uších; šťávou se též potírají dásně a zuby, když bolí.
  • Čerstvé listy, celé neb roztlučené přikládají se na vředy rozjedlé neb rozžírací.
  • Odvarem listů omývá se hlava proti lupům a hnidům, také se napařují oznobené nohy.
  • Cvikla jest výborná píce pro hovězí dobytek, k čemuž také se berou pokrutiny z cviklocukráren.
Bylinkové kapky Vironal