Petržel

Petržel kuchyňská, petružel, petružka, apich zahradní, Petroselinum sativum, Petersilie

Lodyha oblá, pruhovaná. Listy dolení 2-3 krát zpeřenosečné, ukrojků klínovitých, peřenoklaných, s úšty kopinatými, hoření 3 četné. Okolík konečný, dlouze stopkatý. Obal sporý neb žádný, lístky obalíčků hojné, niťovité, Plátky nazelenale žluté. Bylina dvouletá 0,6-1m. Kvete v červnu a červenci. Pěstuje se ve vinicích a jinde zdivočelá.

  • Kořen pudí značně na moč a proto se užívá při vodnatelnosti vůbec.
  • V lékárnách jsou: kořen, nať, semeno a voda petrželová. Voda se přidává po 30-60gr k jiným nálevům neb odvarům proti vodnatelnosti, ostatní slouží k odvaru po 10gr na 200ml vody.
  • Pro lékárnu se sbírá kořen v březnu a dubnu, semena v záři a říjnu.
  • Petrželový list i kořen v kuchyních je vůbec znám a upotřebován.
Bylinkové kapky Vironal