Čekanka

a) Čekanka obecná, čakanka, Cichorium intybus, Wegwart, Cichorie
Bylina trávozelená, více méně srstnatá. Listy dolení kracovité neb chobotnatě protisečné, podkvětní ze širšího poloobjímavého dolejška kopinaté. Úbory dolení po 2-3 v úžlabí listenů. Věnec kališní mnohem kratší než nažka. Bylina mnoholetá 30-90cm. Kvete v červenci a srpnu. Roste na mezích, průhonách, cestách.

  • Kořen jest dužnatý, hořký, plný šťávy, která se z něho vytlačuje. Odporučuje se zvláště při naduřelosti a zácpě sleziny a jater, v žloutenici, těžkomyslnosti a j.
  • V lékárně se nachází kořen, šťáva z něho a extrakt čekankový. K odvaru se užívá 10 až 20gr kořene na 200ml vody; extraktu 5-15 gr na den.
  • Šťávy z čerstvého kořene se pije z rána po 70-100ml. Také syrup se připravuje a dává novorozencům po kávových lžičkách k počištění.
  • Pro lékárnu sbírá se kořen v dubnu, pak v září a říjnu, listy a nať v červnu i v červenci.
  • Z kořenů vyrábí se cikorie, která se vařívá s kávou.

b) Čekanka, štěrbák, šterbák, endivie, Cichorium endivia, Endiwie
Jest předešlé podobná, sází se v zahradách a jí se jako salát. Účinkuje dle Mathiola stejně jako čekanka obecná, avšak za naší doby vymizela nejen z lékárny ale skoro i z kuchyně.

Bylinkové kapky Vironal