Chmel

Chmel obecný, chmel, Humulus lupulus, Hopfen

Lodyha otáčivá. Listy srdčité, dlanitě třilaločné neb dílem nedělené, hrubě pilovité, draslavé, vezpod se zlatožlutými žlázkami. Květy v latách. Mnoholetá bylina 1,25-6m. Kvete v červenci a srpnu. Roste ve vlhkém křoví, poříčí; pěstuje se.

  • Laty, vůbec hlavičky, jež k vaření piva slouží, odporučují se též v lékařství proti slabému zažívání, žloutenici, nečinnosti ledvin, obtížnému močení a křtícím. Bére se 5 až 30gr. Hlaviček na 200-400gr vody nebo vína k nálevu, 2— 3 šálky jako thé denně vypíti.
  • Zevně slouží k napařování, na vlhké a suché obklady k rozehnání studených nádorů, zhmožděnin atd.
  • Extraktu chmelového v lékárnách připraveného se dává 5-15gr v pilulkách, proti nemocem shora při nálevu uvedeným.
  • Laty sbírají se pro lékárnu v říjnu.
  • Chmel dává pivu chuti kořenné, hořké a chrání jej před brzkým zkysáním i nedá se v tom ohledu ničím jiným nahradili.
  • Pazoušky jedí se jako salát neb s jinou zeleninou k masu.
Bylinkové kapky Vironal