Vyberte stránku

Čekanka

a) Čekanka obecná, čakanka, Cichorium intybus, Wegwart, Cichorie
Bylina trávozelená, více méně srstnatá. Listy dolení kracovité neb chobotnatě protisečné, podkvětní ze širšího poloobjímavého dolejška kopinaté. Úbory dolení po 2-3 v úžlabí listenů. Věnec kališní mnohem kratší než nažka. Bylina mnoholetá 30-90cm. Kvete v červenci a srpnu. Roste na mezích, průhonách, cestách.

  • Kořen jest dužnatý, hořký, plný šťávy, která se z něho vytlačuje. Odporučuje se zvláště při naduřelosti a zácpě sleziny a jater, v žloutenici, těžkomyslnosti a j.
  • V lékárně se nachází kořen, šťáva z něho a extrakt čekankový. K odvaru se užívá 10 až 20gr kořene na 200ml vody; extraktu 5-15 gr na den.
  • Šťávy z čerstvého kořene se pije z rána po 70-100ml. Také syrup se připravuje a dává novorozencům po kávových lžičkách k počištění.
  • Pro lékárnu sbírá se kořen v dubnu, pak v září a říjnu, listy a nať v červnu i v červenci.
  • Z kořenů vyrábí se cikorie, která se vařívá s kávou.

b) Čekanka, štěrbák, šterbák, endivie, Cichorium endivia, Endiwie
Jest předešlé podobná, sází se v zahradách a jí se jako salát. Účinkuje dle Mathiola stejně jako čekanka obecná, avšak za naší doby vymizela nejen z lékárny ale skoro i z kuchyně.