Réva vinná, víno, Vitis vinifera, Weinrebe, Weinstock

Listy srdčité, 3-5 laločné, hrubě zubaté, vezpod huňato-plstnaté, později olysající. Květy žlutavo-zelené. Rostlina mnoholetá. Kvete v červnu. Ve vinicích a při domech pěstovaná.
- Šťáva z mladých výhonků užívala se dříve proti úplavici červené; šťáva z odříznutých na jaře prutů proti kamenu; zevně proti zakalenému zraku, chrastům, lišeji atd.
- Popel z odříznutých prutů a luh z něho upotřeboval se k zasýpání vředů nebo k omývání strupovité a jinak nečisté kůže.
- Zelené listy se přikládaly na čelo proti hlavy bolení, na zanícené oči a na vředy.
- Šťáva z nezralých bobul se užívala v horečkách pro ochlazení, k posilnění žaludku a k povzbuzení chuti k jídlu.
- Hrozny vinné jsou ovocem nejlahodnějším a nejzdravějším, též bobule česané a sušené, totiž hrozinky.
- Znamenitější výrobky z révy vinné jsou: víno, líh a ocet; jak v domácnosti užitečné jsou, jest každému dostatečně známo.
- Z kvasícího mestu (šťávy z bobul vytlačené) odlučuje se také droždí, z něhož se opět připravuje zvláštní pálenka „Cognak“.
- Dříví a matoliny na uhlí spálené dávají dobrou čerň knihtiskařskou a modrou barvu.
- Z jader se tlačí olej.
- Matolinami krmí se dobytek vepřový.
- Víno zanechává v sudech sůl, tak zvaný „vinný kámen“, též v rozličném ohledu užitečný.
